top of page

Követett vizsgálatok; ZOE vizsgálat - október végi adatok

A harmadik oltásról szóló írásban említettem, hogy zajlik 3 vizsgálat, amit próbálok követni.


Az egyik a bahreini vizsgálat, amiben Szputnyikot kapott embereket vonnak be, és két csoportban oltják őket harmadik oltással (boosterrel): vagy Pfizerrel avgy még egy Szputnyikkal. Erre emiatt én nagyon kíváncsi vagyok, Szoutnyikos első oltásosokkal ugyanis kevés vizsgálat van, s s hogy harmadikra is ugyanazt adják, azt többen nem ajánlják az ugyanolyan vivő adenovírus miatt. A vizsgálatról annyit tudunk, hogy toboroznak bele embereket: https://healthalert.gov.bh/en/article/News-594183


A másik vizsgálat a Cov-boost, aminek a vizsgálati elrendezése nagyon érdekes, ez az a vizsgálat, melyben 888 résztvevő (444 korábban 2 adag Pfizerrel oltva és 444 korábban 2 adag AstraZenecával oltva) 1:1:1:1 arányban kezelési csoportba sorolva vagy AstraZeneca vagy Novavax vagy Novavax fél adagot vagy kontrollcsoportként hatóanyag nélküli oltást kap harmadikként. Ennek a vizsgálatnak sincs még eredménye, ezzel ott tartok, hogy kértem felvételemet a sajtólistára, hogy ha van eredmény, értesüljek róla.


A harmadik vizsgálat a ZOE, a nagyszíbású angol vizsgálat, ami okostelefon alkalmazást használ széles körben a covid adatok rögzítésére. OkNovember elején közöltek adatokat, amelyeket október 30-ig figyeltek meg.


A ZOE COVID Study előfordulási adatai (új, tünetes esetek) körülbelül heti 750 000 jelentésen és azon újonnan tüneteket mutató felhasználók arányán alapulnak, akik pozitívat teszteltek. A legfrissebb felmérési adatok 42 359, 2021. október 16. és október 30. között elvégzett teszt adatain alapultak.


A ZOE COVID-tanulmány október 30-i adatai szerint az Egyesült Királyságban jelenleg napi átlag 88 592 új tünetes COVID-eset van a legfeljebb öt nappal ezelőtti PCR- és LFT-tesztek adatai alapján [*]. Ez 4,7%-os csökkenést jelent az megelőző heti 92953 új napi esethez képest.*


A kétszer oltottak között az esetek enyhén emelkednek, és a becslések szerint jelenleg 27 980 új tünetes eset van az Egyesült Királyságban a múlt heti 26 927 esethez képest.

Ezt a grafikont érdemes megnézni, abból a szempontból, hogy az oltottak sokkal kisebb arányban fertőződnek. Egy kis torzítás persze ilyen önkéntes jelentésen alapuló vizsgálatokban mindig előfordulhat, arról jó lenne adat innen nézve, hogy az alkalmazást milyen arányban használják oltott és oltatlan emberek.


Az Egyesült Királyság R értéke - tehát a terjedési ráta becslések szerint 1.0, Magyarországon ez az érték 1.85 volt 3 nappal ezelőtt.


A napi új megbetegedések száma egyértelmű csökkenést mutat a 0-18 évesek körében. A legtöbb más korcsoportban stagnáló tendenciát mutat. Az egyetlen korcsoport, ahol egyértelműen nő, a sérülékenyebb, 55-75 éves korosztály, ami aggodalomra ad okot .


Tim Spector, a ZOE COVID applikáció egyik vezető kutatója így kommentálta az adatokat:

„Nagyszerű, hogy végre azt látjuk, hogy az esetszámok csökkenni kezdenek, és remélhetőleg túl vagyunk a COVID utolsó nagy csúcsán 2021-ben. Ennek oka nagyrészt a félévi szabadságon lévő gyermekek eseteinek csökkenése, valamint a korábbi fertőzések nagyobb aránya. Reméljük, hogy a tendencia folytatódni fog.

Továbbra is aggasztó, hogy az idősebb, sérülékenyebb korosztályban nő az esetek száma, de ahogy az emlékeztető oltás program folytatódik, valószínűleg ez is csökkenni fog.

A hőmérséklet csökkenésével és a tél beköszöntével még mindig túl sok COVID-fertőzést tapasztalunk a közösségben, ami magas hosszú távú COVID-fertőzést és kórházi kezelési arányt jelent Nyugat-Európa más országaihoz képest. Az egyéb vírusos légúti megbetegedések magas aránya miatt (bár influenza még nincs), nem dőlhetünk hátra.

Láttuk, hogy a lakossági biztonsági óvintézkedések és az oltások kombinációja működik a legjobban, így a harmadik emlékeztető oltás, a maszkviselés és a távolságtartás a magas kockázatú területeken a megoldás.”


A ZOE előfordulási adatai mindig egy héttel megelőzik a többi - hivatalos - felmérést, és továbbra is korai figyelmeztető jelzésként működnek az Egyesült Királyságban.


A ZOE alkalmazást telepítheti bárki az Egyesült KIrályságban, ezzel segítve az adatgyűjtést. Innen nézve oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt ajánlott, minél kevesebb legyen a mintavételből adódó torzítás. ;)

19 megtekintés0 hozzászólás

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page