top of page

Emlékeztető: omikron!

Emlékszünk még arra, hogy az mRNS technológia egyik fő előnyeként azt említették, hogy a készítményt a jövőben könnyen át lehet alakítani, hogy igazodjon a gyorsan változó vírushoz?

Most érkezett el az első engedélyezett, omikron vírusváltozat elleni oltás ideje. Ha a vakcina avagy a kutatók szemszögével nézzük, akkor mindenképp, de vajon az átlagember számára is?


„Először az egészségügyi dolgozók vehetik fel a múlt héten Magyarországra érkezett új típusú, omikron elleni Pfizer vakcinát. Jövő héttől már a lakosság számára is elérhetővé válik a vakcina a kórházi oltópontokon. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt, eddig 109 ezer adag érkezett belőle hazánkba.” – írja a koronavírus kormányzati információs portál. (Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/elsokent-az-egeszsegugyi-dolgozok-emlekezteto-oltasara-kezdik-felhasznalni-az-uj-tipusu) Hozzáeszik, hogy az idősotthonokban is felmérik az igényeket.


Ez az eljárás az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) és ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) ajánlásának megfelel: „az ECDC és az EMA azt tanácsolja, hogy ezeket az emlékeztető oltásokat elsődlegesen azoknak az embereknek ajánlják, akiknél nagyobb a kockázata a fertőzésnek, illetve akiknél az bizonyos kockázati tényezők miatt súlyos betegséggé fejlődik. Ide tartoznak a 60 év felettiek, a gyengült immunrendszerűek és más veszélyeztetett személyek (12 éves kortól), akik az alapbetegségük miatt nagyobb súlyos COVID-19 kockázatnak vannak kitéve, valamint a babát várók. Emellett kiemelten kell kezelni az idősotthonok lakóit és dolgozóit. Az egészségügyi dolgozók szintén ilyen csoport a SARS-CoV-2 jövőbeli új hullámai miatti fokozott expozíciójuk és a jól működő egészségügyi rendszerben betöltött kulcsszerepük miatt. Az EMA ajánlás itt érhető el eredetiben: https://www.ema.europa.eu/en/news/ecdc-ema-statement-booster-vaccination-omicron-adapted-bivalent-covid-19-vaccines


A koronavírus információs portál szerint a szeptember 22-i héten már a lakosság is felveheti Pfizer új típusú emlékeztető oltást (3. vagy 4. oltás esetén) a megyei és a kijelölt fővárosi kórházak oltópontjain időpontfoglalással, illetve a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is.

A legutóbbi adatok alapján a beoltottak száma 6 417 307 fő, a beoltottak 61%-a kapta meg eddig a harmadik megerősítő oltást, és 338 689 fő már a negyedik oltást is megkapta. Az alapimmunizálást követő első és második megerősítő oltás továbbra is mindenkinek ajánlott, akik legalább 4 hónapja kapták meg az előző oltásukat. A megerősítő oltás típusáról az oltóorvos dönthet.


Mit tartalmaz az új vakcina?

Az új emlékeztető egy bivalens (kombinált) vakcina, ami azt jelenti, hogy a koronavírus két hírvivő RNS (mRNS) komponensét tartalmazza. A vakcina fele az eredeti törzset célozza meg, a másik fele pedig a BA.4 és BA.5 Omikron szubvariánsokat, amelyek az előrejelzések szerint idén ősszel és télen is tovább keringenek.


Honnan tudjuk, hogy az emlékeztető oltás biztonságos?

A vakcinát a szabályozó hatóságok (az EU-ban az EMA, az USÁ-ban az FDA) engedélyezték az eredeti COVID-19 mRNS vakcinák biztonságossági és hatékonysági adatai, valamint az új készítmény egereken végzett kísérletei alapján. A hatóságok figyelembe vették a Pfizer és a Moderna által végzett humán kísérletek adatait is, amelyek egy hasonló, az Omikron, BA.1 korábbi verzióját célzó átalakítást célozták meg. Tehát hasonlóan az influenza oltáshoz, amit minden évben humán klinikai vizsgálat nélkül alkotnak újra, a klinikai vizsgálatok itt is még zajlanak. A hatóságok szerint nem lenne időben eredményük ahhoz képest, amilyen gyorsan a vírus változik.


Kapjon emlékeztetőt, akinek nemrégiben COVID-fertőzése volt?

A Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint, ha valaki a közelmúltban COVID-19-fertőzést szenvedett el, fontolóra veheti a következő oltási adag elhalasztását a tüneteinek kezdetétől számított három hónappal – vagy ha nem voltak tünetei, akkor az első pozitív teszttől számítva.

Tanulmányok kimutatták, hogy a fertőzés és az oltás közötti hosszabb idő javíthatja az immunválaszt. Az újrafertőződés, bár lehetséges, kevésbé valószínű a fertőzést követő hetekben-hónapokban. Bizonyos tényezők azonban, mint például a súlyos betegségek személyes kockázata és a helyi COVID-19 fertőzöttségi szint, okot adhatnak arra, hogy hogy mielőbb kérjenek emlékeztetőt.


Gyerekeknek nem adható?

Az Omikron emlékeztető 12 év felettiek számára engedélyezett. A Pfizer azt tervezi, hogy október elején nyújt be EUA kérelmet egy Omicron bivalens vakcinára 5 és 11 éves kor között. A vállalat azon is dolgozik, hogy kérelmet készítsen egy bivalens oltóanyagra 6 hónapos és 4 éves kor közötti gyermekek számára.


Kinek érdemes beadatni?

Akinek az elmúlt 3-4 hónapban nem kapott emlékeztetőt (illetve nem volt Covid fertőzése), érdemes lehet beadatni az őszi-téli betegség-szezonra készülve, persze ez függ az egészségi állapottól, na meg attól, hogy rendszeresen találkozunk-e olyannal, pl. idős emberrel, akinél súlyosabb lehet a lefolyás, ha átadjuk neki. Befolyásolhat a döntésben az is, hogy mennyi helyre járunk, mekkora tömeg szokott körülöttünk lenni. A döntés tehát ránk van bízva.


A becsült fertőzöttségi előrejelzéssel (Forrás: https://covid19.healthdata.org/hungary ) azért megpróbálok minimálisan segíteni:

Az első ábrán a napi becsült fertőzöttségi adatok láthatók, a másodikon pedig a jelentett esetek száma.



A mostani görbemeredekség alapján az idén nyárihoz hasonló esetszámok fordulhatnak elő ebben a hullámban.

24 megtekintés0 hozzászólás
Post: Blog2_Post
bottom of page