top of page

Delta, oltás, maszk és a leggagyibb exceles grafikon - vélemény

A Harmadik oltásról című bejegyzésben már írtam, hogy beindult a negyedik hullám, itt a delta variáns. Ma Orbán Viktor is elmondta, hogy ez gyorsabban is terjed (Magyarországon főleg, vezetünk épp a terjedési ráta mérőszámot tekintve), mint az eddigi összes többi, meg súlyosabb megbetegedést okoz.


Először egy jó hírt hozok. Ezt a dolgot tekintve Orbán Viktor igazat mond, a tudományos adatok alapján:

A Delta változat több mint kétszer olyan fertőző (terjedési rátát nézve), mint a korábbi változatok.

A Delta változat súlyosabb megbetegedést okoz: ez is igaz, az eddigi adatok alapján.

Egyes adatok azt sugallják, hogy a Delta változat súlyosabb megbetegedést okozhat, mint a korábbi változatok nem oltott emberekben. Két különböző kanadai és skóciai vizsgálatban a Delta-változattal fertőzött betegek nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba, mint az alfa-fertőzöttek vagy a COVID-19-et okozó eredeti vírus. A COVID-19 okozta kórházi kezelések és halálozások túlnyomó többsége be nem oltott embereknél történik.


A hivatkozott kanadai vizsgákat adatai szerint az esethányados a következőképpen alakult. A Delta változatnál kifejezetten látszik a kapcsolódó korrigált kockázatemelkedés: 108% (80-138%) a kórházi kezelést, 234% (164-331%) intenzív osztályra történő felvételt és 132% (47-230%) a halálozást tekintve.

Az oltás, mint látjuk, csökkenti a kórházba kerülés esélyét:

az oltottak csoportjában minden 10 nem kórházba kerülő betegre 4.2 kórházba kerülő jut.

Jó, lehet, hogy ennyi statisztika-magyarázás elég is. Azért még hasonlítsuk össze a deltát a többivel:

A delta variáns növeli a kórházba kerülés, intenzív osztályra kerülés és halálozás esélyét is, ha más variánsokhoz hasonlítjuk. A vizsgálat adatai alapján egy nem delta variánsosra, aki kórházba kerül, jut 1.5 kórházi kezelésre szoruló deltás.


Megfertőződhet-e az oltott is, továbbadhatja-e?

A be nem oltott emberek sokkal nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg, és így továbbítják a vírust. A teljesen beoltott emberek ritkábban kapják el a COVID-19-et (áttöréses fertőzés). Bárki, aki tünetes, tud fertőzni.


Egy angol vizsgálat összefoglalóját hozom, mely mutatja, hogy a delta variáns ellen egy kicsit kevésbé hatásosak a már megkapott oltások (a vizsgálat a Pfizert és az AstraZenecát nézi), illetve ahogy a korábbi írásban szó volt róla, 4-6 hónap után egy harmadik is esdékessé válik.

Úgy tűnik azonban, hogy a beoltott emberek rövidebb ideig terjesztik a vírust: A korábbi változatok esetében kisebb mennyiségű vírusgenetikai anyagot találtak a teljesen beoltott, áttöréses fertőzésben szenvedő emberektől vett mintákban, mint a be nem oltott COVID-19-fertőzöttektől. A Delta-változattal fertőzött emberek esetében hasonló mennyiségű vírusgenetikai anyagot találtak mind a be nem oltott, mind a teljesen beoltott emberek között.

A korábbi változatokhoz hasonlóan azonban a vírus genetikai anyagának mennyisége gyorsabban csökkenhet a teljesen beoltott emberekben, mint a be nem oltott emberekben.

Ez azt jelenti, hogy a teljesen beoltott emberek valószínűleg rövidebb ideig terjesztik a vírust, mint a be nem oltottak.


És akkor térjünk át a magyar adatokra. Előre elnézést kérek az exceles grafikonjaim miatt, céges gépen nem akartam, a SAS új university edition-jét meg még gyúrom, hogy működjön is.

A következő ábrán a tegnapig lejelentett valós fertőzöttségi adatok vannak. Látható, hogy elindult egy új hullám és már az első hullám teteje felé közelítünk. Az ábrán a hétvége után közölt adatok úgy jelennek meg, hogy a hétfői adatokat 3 napra elosztottam egyenlően, így szombat-vasárnap-hétfőre, illetve aug 20 után 4 napra ugyanannyi az esetszám az ábra szerint.


Most jön az, amiben Orbán Viktornak csak részben van igaza: A maszkok használata is csökkenti a terjedést, erről is volt már szó korábban. Tehát nem az oltás az egyetlen használandó eszköz a terjedés megelőzésében. Az oltás kell, de kellenek a maszkok is.


A covid19.healthdata.org adatai alapján fogok most előrejelzést hozni, nem a megfigyelt, hanem a feltételezett fertőződési adatok alapján. Eszerint november 20 körül kezdenek el csökkenni a fertőzöttségi számok, addig pedig nőnek.Sajnos a halálesetek - ugye láttuk, hogy a delta ebben is nagyobb kockázattal jár - előrejelzése sem szép, ezt az oldalról megpróbálom kiprintscreenelni:

Az új fertőzöttszám csúcsa után körülbelül 2 héttel projektálja az előrejelzés a halálesetek számának maximumát is, és egyelőre nem szépek a számok. Ha nem növekszik a maszkhasználat, december 5 környékén 400 körüli is lehet a halottak száma. A napi halálozési adatok körülbelül ezután kezdenek csökkenni.


Talán nem mondok újat azzal, hogy ez ellen lehet tenni: oltással leginkább, de az nem igaz, ahogy a fenti adatokból is látható, hogy az oltás elég. Egyrészt a 6 hónapja beadott második adag a delta ellen már kevéssé ad védettséget, így a harmadik oltás időszerű azoknak, akik közben nem fertőződtek meg. Akinek van indíttatása, csináltathat szerológiai tesztet, most már vannak határértékek is, lehet viszonyítani, mennyi az az elég kötő és neutralizáló antitest vagy T sejtes immunitás, ami nagy valószínűséggel véd. Ha valaki fertőzött volt, neki is van még egy darabig védettsége, tehát a kb. 4 hónapját számolhatja a fertőzéstől is, ha nem teszteltet. Az oltás viszont közösségileg nem elég, tehát én azt javaslom ezen túl, hogy a maszkot használjuk, beltéren mindenképp, emberek között kültéren is. Na meg a távolságtartásnál jobb dolgot még nem találtak ki, ha az megoldható. (Tudom, mondom ezt mint introvertált izé....pedig néha nekem is kell ám amúgy, sőt, van, amikor nagyon.)


A kötelezőség mint olyan nagyon nem az én világom, úgy gondolom felelős felnőtt emberek vagyunk, szóval én a magam részéről az önazonos döntést tartom jónak. Meggyőzni ezért nem szeretnék senkit konkrétan, viszont ha a közölt adatok alapján belátása szerint oltat az illető, annak én örülök. Ez a végszó jó lesz. ;) Mindenkinek covidmentes jó egészséget kívánok!


102 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page