top of page

Szárazéknál - avagy az n+1. száraz novemberem


Ha már október vége van, Halloween, Mindenszentek, na meg Halottak napja jön hamarosan, akkor ildomos egy ehhez köthető tökös poénnal indítani. "Nincs sör." Tényleg ez a legijesztőbb? Simán lehet. A sör persze behelyettesíthető bármivel, amitől épp függünk. Kérdés persze, hogy felismerjük-e, hogy függünk, illetve akár azt, hogy valamitől mind függünk, legalábbis különböző időtartamokra biztosan. De mivel ez már más irányt és filozofálást hoz, egyelőre maradok a száraz novembernél, meg az alkoholnál, vagyis annak hiányánál. Pár száraz novembert már végigcsináltam, volt persze olyan is, hogy nem is novemberben. Alapvetően mindennel valahogy úgy vagyok, hogy van, hogy átmenetileg szükségem van rá, de aztán tudom, mikor kell vele leállni. Kicsit drasztikus és végletes vagyok, mert olyankor meg leállok vele teljesen - egy időre. Így voltam az antidepresszánsokkal is, a nyugtatóval is anno, és így vagyok mindig - periodikusan - az alkohollal is. Ebből egyenesen következik ennek okozata: az, hogy van, hogy túltolom. Általában akkor tolom túl - nem nagy meglepetés - amikor valami nem stimmel, valami hiányzik. Ha épp nem tolom túl, akkor társaságban szoktam inni. Ahhoz, hogy működjek társaságban, szükségem van szorongásoldásra. Persze, lehetne ez ugye gyógyszer is, na meg természetesen vannak technikáim, ennyi év szorongás után már hogyne lennének, de az alkohol az instant segít. Attól nekem ráadásul nem igazán kell félnem, hogy olyasmit mondok vagy teszek, amit ivás nélkül nem, a szorongást csökkenti ugyan, de a működésem megmarad. Ráadásul elég sokat bírok belőle. A gond akkor szokott kezdődni, amikor az alap szorongáson túl épp kezdek kiégni és egy depresszív állapotba kerülni. Ilyenkor itthon is képes vagyok inni, na nem túl sokat, hanem annyit, hogy még tudjak rendesen dolgozni, de ilyenkor áttérek mindennapos fogyasztásra. Nincs igazából olyan ital, amit nem szeretek. Ez lehet, hogy a mindenegyben-ség része. Nyáron sör vagy fröccs, de egy jó vbk is jöhet. Rövidből leginkább whisky, de pálinka, jäger, unicum, na meg ha épp olyan van, mindenféle koktél is jöhet az El Presidentétől az Orgazmuson keresztül a Cuba Librén meg a Sex on the Beachen át a Zombiig. Az a Zombi, amit most nyáron Hobo koncerten Vigántpetenden készítettek nekem, na az...mondjuk úgy, hogy vitte a prímet. De megint elkalandoztam, most pont arról írnék, hogy épp nem iszok. Idén már volt egy periódus, amikor nem ittam: január 2-től május közepéig. Aztán a nyár húzós volt, és megint volt egy pont, amikor azt mondtam: Eddie, ez most így elég, és leálltam. Ez a pont augusztus 24-én este volt, azóta csinálom az idei "száraz novembert". Az elején volt, hogy majdnem elcsábultam, meg édességet zabáltam volna egész nap, #vagyvalamit. Igen, általában ez a "vagy valamit" dolog jön, persze ez a kilókon is meglátszik, úgyhogy a száraz november most olyan kihívás lesz, hogy novemberben édességet se.

Most gyorsan visszekerestem, szigorúan a saját posztokat. A 2019-es száraz november idején, konkrétan november 22-én írtam ki ezt:

Naa, hát ma teljesen kész vagyok... Elmentem a boltba, ne üljek itthon, mégiscsak. Ott kiderítettem, hogy semmire nincs szükségem, vagyis persze de, csak az a boltban nem kapható. Na de általában képes vagyok ilyenkor csak úgy vásárolni, átmeneti örömök, ugye. Le is álltam a piás pultnál, akkor már fokozzuk, de nem vettem semmit, úgyis van otthon, meg egyébként sem iszok most... Ééés a lendülettel visszamentem zéró coláért. A pótlék pótléka.

Van aki tehát vállal valami mást (is), de eredetileg a száraz november viszont természetesen az alkoholra van kitalálva, a Kék Pont Alapítvány programja. Van zárt facebook csoport, ahol egymást is segítjük, meg tapasztalatot osztunk meg. Talán vagy 2 éve még egy száraz novemberes facebook profilkép keretet is csináltam, szimplán mert nem volt. Na jó, inkább azzal a céllal, hogy szélesebb körben elterjedjen a dolog.


De hogy ez kinek való?

A száraz novembert nem annak találták ki, aki komoly alkoholproblémával küzd, hanem

olyanoknak, akik aki legalább hetente egyszer vagy annál többször isznak és szeretneének többet megtudni az alkoholhoz fűződő viszonyukról. - olvashatjuk a kezdeményezés honlapján. Cél a mértékletesség erényének és az öngondozás gyakorlatának elmélyítése az alkohol iránti sóvárgásban megtalált tanulságok által. Fontos cél a testi és lelki megújulás, az önismeret fokozása, a vágyak megregulázása, valamint az italozás okozta problémák korai felismerése. #merjkevesebbet

Közben leesett, hogy ez a régi honlap, ez az új: https://www.merjkevesebbet.hu/, katt ide ;)


Nagyon üdvözlöm ezt a kezdeményezést, ahogy a Tépőzárat is, ami meg drog-témában egy hasonló program. Korábban olvastam, hogy Zacher Gábor írt egy kritikát a programról. Természetesen ő is az alkoholbetegeknek nem ajánlja, nekik valóban gondot okozhat, nem azoknak, akik a valódi célcsoportja a kezdeményezésnek. Persze erre jó több platformon felhívni a figyelmet. A covid ráadásul a home office-szal meg mindennel ráerősített a dolgokra.


Idén is lesz témája a száraz novembernek, Dávid Ferenctől idézek a csoportból:


"2021-ben már a hatodik alkalommal indítjuk el a Száraz Novembert. Az elmúlt évek tematikái érintették már a nők és az egyetemisták alkoholfogyasztását, a tavalyi kihívásunk pedig az egyéni felelősséget emelte ki a járvány idején. Ebben az évben úgy döntöttünk, hogy visszatekintünk a mögöttünk álló évekre és számba vesszük az eredményeinket. Ennek megfelelően, az idei év tematikája:

Az én Száraz Novemberem"


Hogy kapcsolódjak, most én le is írom, nekem mit adott a száraz november. Hiszen tényleg, úgy vagyok vele, ha érzem, hogy sok, én egyszerűen leállok. Vagy segítséget kérek és leállok. A száraz novemberen keresztül viszont megismertem egy csomó jó fej embert. Mindenki más cipőben jár, de többekkel jóban lettünk, még munkakapcsolatok, meg barátságok is születtek. Találtam egy támogató teret, ahol leginkább az alkohollal kapcsolatos dolgokról, de nem csak arról beszélünk. Az önismeret fontossága az egyik mantrám. Az nálam alapból is elég jó, de ezek a száraz időszakok, ha november épp, ha nem, azért mindig hozzátesznek. Lásd a fenti Colás bejegyzést példaként.

És akkor hozok még egy 2021 év eleji, januári sztorit. Itthoni játékos hétköznapok:

"Év eleji szekrényben történő rendrakás után szemrevételezek, és mondom férjnek:

-Te figyelj, ilyen még amióta mi együtt lakunk (13 éve) nem volt, hogy egy polcon elfért a pia. Tök szuper, hogy tudom azt tartani, hogy ott vagyok a boltban, és nem veszek. Mert itt kezdődik.

Erre ő:

- Attól függ, honnan nézzük. Ez azért is van, mert tavaly egyszerűen több fogyott, mint máskor.

Köszi a más nézőpontot, Drágám!

(én meg büszke voltam magamra. fél percig.) "


Annyit mondok, gyertek száraz novemberezni, ha a célcsoportba tartoztok, szerintem megéri. És olvassátok mások sztorijait is.

Hozok még egy képet, amit anno fotóztam egy nyaraláson, amikor épp szintén száraz időszakot tartottam. Az alkoholmentes sör perzse oké, és azért a kefír, gyümölcslé, lekvár, kenyér mehet novemberben is. ;)Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page