top of page

Pfizer vakcina - időközi adatok

A rövid cikk eredetije 2020. november 11-én íródott.


A Pfizer a mai nap folyamán időközi adatokat közölt a vakcina-vizsgálatából. A gyártó az adatok alapján 90%-os hatásosságról beszél. Összesen 43000 embert vontak be a vizsgálatba, egy részük a vakcinát, másik részük placebót kapott. Az időközi elemzés azt vizsgálja, hogy azok közül, akik a vizsgálatban részt vettek, s később (miután a vakcinát vagy a placebót megkapták) megfertőződtek a Coviddal, hány fő kapott placebót, és hányan a vizsgálati vakcinát.


A vizsgálatban résztvevő több, mint 40000 fő közül eddig összesen 94 ember fertőződött meg coviddal.


A 94 fő közül maximum 8 olyan van, akik a vizsgálati vakcinát kapták. Ezt a gyártó által közölt adatokból tudjuk, miszerint a fertőzöttek több, mint 90%-a placebót kapott.

A vakcina hatásosságának megerősítése érdekében a Pfizer addig folytatja a vizsgálatot, amíg 164 Covid-19 eset lesz a beoltott és nem beoltott csoportok résztvevői között. Tekintettel az Egyesült Államok fertőzési arányának közelmúltbeli megugrására, ez a szám december elejéig érhető el a Pfizer képviselője szerint.

Az adatokról egyelőre csak a vizsgálat szponzorától, a Pfizertől van információnk, azok nem jelentek meg orvosi folyóiratban, s nem mentek át szakértői értékelésen sem. Publikációt akkor terveznek, ha a vizsgálatnak vége lesz.

A vállalatok azonban már megkezdték az oltóanyag gyártását, még mielőtt tudták volna, hogy az működni fog-e. Most arra számítanak, hogy ebben az évben akár 50 millió adagot legyárthatnak, 2021-ben pedig 1,3 milliárd adaggal terveznek. Az EU ebből 200 millió adagot foglalt le, amit eloszt majd a tagállamok között.

Ez egy olyan oltás, amit -80C-on kell tárolni. A BioNTech vezérigazgatója Uğur Şahin elmondása szerint a cég azt vizsgálja, hogy a vakcina képes-e akár öt napig is életben maradni normál hűtőszekrény hőmérsékletén, 4 °C-on. Ha erre nem tudják képessé tenni az oltóanyagot, úgy a szállításra, tárolásra mindenhol ki kell dolgozni a megfelelő módszereket.1 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page