top of page

Pfizer? Vagy Moderna? Egy hétvége alatt?

A cikk erdetetileg 2020 december 21-én jelent meg.

A Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináit engedélyezte eddig az FDA, az amerikai gyógyszerügynökség, Európában a Pfizer dokumentáció átnézése alapján az EMA tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy az oltás biztonságos, az amszterdami központ hivatalnokai azt javasolták, hogy feltételesen hagyják jóvá a 27 országból álló blokkban való elosztását. Ezt a javaslatot az Európai Bizottságnak még ma meg kell erősítenie, valószínűleg az este folyamán engedélyezik a Pfizer-vakcina használatát az EU-ban - ezt Ursula von der Leyen erősítette meg. A Moderna-vakcina dokumentációjának átnézése Európában még folyamatban van.

Amint engedélyezi a hatóság, egyből lehet is oltani? A jelenlegi logisztikai megoldásokkal képesek a cégek arra, hogy akár egy napon belül kiszállítsák az egyes országokba a vakcinát. Országon belül van szükség ezután arra, hogy a logisztikát megoldják, ehhez szükség van oltási tervre, ami Magyarországon még nem elérhető, szükség van megfelelő szervezésre.


Gyakoriság és dózis


Egy hétvége alatt beoltani mindenkit lehetetlen – egy hétvége alatt, egy optimális esetben az oltás első dózisát kaphatják meg az emberek, mivel a Pfizer és a Moderna oltás esetében is szükséges egy emlékeztető dózis: a Pfizernél egy dózis 30 mikrogramm hatóanyagot tartalmaz, s 21 nap után, a Modernánál egy dózis 100 mikrogramm hatóanyagot tartalmaz, s 28 nap után szükséges megismételni az oltást.


Célcsoport


A Pfizer vakcinát az USÁ-ban 16 éves kortól engedélyezték, a klinikai vizsgálatok populációja a 16 év feletti korosztály volt. A Moderna vakcinája 18 év felett adható, jelenleg folynak klinikai vizsgálatok a 12-17 éves korosztályban.

Bár nincsenek humán klinikai vizsgálatok, állatokkal történt kísérletekből egyelőre az a következtetés, hogy a várandós és szoptató anyák csecsemőit nem veszélyzteti a vakcina. AZ FDA az engedélyezésekor nem zárta ki a várandós/szoptató embereket, de megállapította, hogy nincs elég adat annak megítéléséhez, hogy biztonságos-e számukra a vakcina. Az FDA szakértője, Peter Marks háziorvossal való egyeztetést javasol számukra az oltás igénybevétele előtt. Nagy-Britanniában egyelőre nem ajánlják fel a gyermeket váró és szoptató anyáknak a vakcinát.


Hatásosság


Mindkét vakcina hatásossága kiemelkedően jó volt a Fázis III-as klinikai vizsgálatok alapján. A Pfizer 95%-os hatásosságot mutatott a tünetes Covid fertőzés elkerülése tekintetében, a második dózis utáni 7. naptól kezdődően mérve. A különböző korcsoportokban, rasszokban és etnikai csoportokban hasonlóan alakult az arány. A Moderna vakcinája 94.1%-os hatásosságot mutatott a tünetes Covid fertőzés elkerülése tekintetében, a második dózis utáni 14. naptól kezdődően mérve. A hatásosság a 65 év felettiek esetében kicsit kisebb, ebből a korcsoportból amúgy is kevesebb résztvevőt tudtak megfigyelni. A különböző rasszokban és etnikai csoportokban hasonlóan alakult az arány. Mindkét vakcina csökkenti a súlyos megbetegedés kockázatát, s az nem ismert, hogy a tünetmentes fertőzést megelőzi-e, az sem, hogy ha a vakcinát kapók tünetmentesen megfertőződnek, ők tovább tudják-e adni a betegséget.


Milyen mellékhatások ismertek?


A leggyakoribb mellékhatások az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom, ezen kívül fáradtság, fejfájás, izomfájdalom és ízületi fájdalom. A klinikai vizsgálatokban néhány ember lázról számolt be. A mellékhatások a második adag után gyakoribbak; a fiatalabb felnőttek, akiknek erősebb az immunrendszere, több mellékhatásról számoltak be, mint az idősebb felnőttek.

Súlyos, hosszú távú mellékhatásokat a klinikai vizsgálatokban nem jelentettek, ezeknek a megfigyelése folyamatban lesz a oltások engedélyezése után is.

A Pfizer vakcina bevezetésének kezdete óta több allergiás reakciót jelentettek. Ezeket a reakciókat - anafilaxiát vagy kevésbé súlyos allergiás reakciót - a klinikai vizsgálatok során nem tapasztalták. Még várat magára, hogy hasonló események lesznek-e a Moderna vakcinával.


A tárolás és rendelhető mennyiség kérdései


Mindkét vakcina extra hidegben történő tárolást igényel. A Moderna vakcinát azonban sokkal könnyebb használni, mint a Pfizerét. Kezdetnek a Moderna vakcinát -20 Celsius fok hőmérsékleten kell szállítani, a Pfizer vakcinát -70-en. Az előbbi a szokásos hűtőszekrény-fagyasztó hőmérséklete; ez utóbbi speciális ultrahideg fagyasztókat igényel, amelyeket ötnaponta szárazjéggel kell feltölteni. Felolvasztás után a Pfizer vakcinát öt napon belül fel kell használni, míg a Moderna oltása hűtőszekrény hőmérsékleten 30 napig, szobahőmérsékleten 12 órán át stabil.

A ultrahideg tárolási követelmény nem az egyetlen kihívást jelentő tényező a Pfizer vakcina számára. A minimális mennyiség, amelyet egy helyszín rendelhet, 975 adag a Pfizer vakcinából. Rengeteg olyan hely van országszerte, ahol nincs szükség 975 adagra, például az egészségügyi dolgozók és az idősek otthonában lakók beoltásához. Mivel ezt az oltóanyagot -70 fokon kell tárolni, a minimális rendelési mennyiség korlátozza a vakcina felhasználásának helyét. A Moderna vakcina minimális rendelési mennyisége 100 adag, ami sokkal kezelhetőbb szám, a logisztika megszervezése ebben az esetben könnyebben megoldható.

A „mindenkit beoltunk egy hétvége alatt” kijelentés mindenképpen felelőtlen, de ezen túl megtévesztő is, mivel az immunitás, amiről azt még nem tudjuk meddig tart, legkorábban az első oltástól számított 28. (Pfizer)-42.(Moderna) napon alakul ki igazán.


2 megtekintés0 hozzászólás

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page