top of page

A legkisebb közös többszörös - hosszú szubjektív bejegyzéscunami az előválasztásról

Frissítve: 2021. okt. 19.

Az előválasztás mint olyan maga közös siker. Azzal kell kezdenem, hogy részemről nagy köszönet mindenkinek, aki bármilyen sapkában bármennyi munkát is beletett és mindenkinek, aki elment szavazni. Ez közös sikerünk, a demokrácia sikere is.


Volt itt persze minden. Kezdem mindjárt a legelején, még az ajánlások gyűjtésénél. Ez a bejegyzés hektikus lesz és eklektikus, lesz ebben minden egyben, de ezt már tőlem megszokhattátok. Lesz benne sok-sok korábbi, social media saját falán megosztott bejegyzés felidézése, és ezek összekötése, rendszerbe szervezése, átkötés és megérkezés az "itt és most"-ba.


A kampány maga korábban indult, de én most 2021 augusztus 28-ával indulok, amikor is biciklire pattantam, hogy két jelöltnek is gyűjtsek aláírásokat a 6-os OEVK-ban: Jámbor Andrásnak és Csordás Anettnek, na meg, hogy promózzam jó civilként a közelgő Kiserdőfesztet:


"Ma reggeli útvonal Pesterzsébet-Határ út-Kiserdő-JALT termelői piac-Pesterzsébet Tátra téri piac.


Mindezt Eddie, aki vacakol, hogy hol tud a legtöbbet segíteni az #előválasztás demokrácia-tudósító és növelő voltában, közben Kiserdőzik és Stadioffol.

Biciklire fel, majd először is a szept 4-5-ös #Kiserdőfeszt plakátokat szedtem fel, aztán át a Kiserdőn át értem a #termelőipiac-ra, ahol egyelőre csak DK pult volt.

Aláírtam egy ajánlást Dobrev Klárának, majd vettem husit, parenyicát, a Pocsai Porta asztalánál Magdival elkezdtem beszélgetni, persze vettem szörpöt meg paradicsomlét is, aztán még vissza a. DK-s pulthoz kicsit a sátrak működéséről aHangos civil aktivistaként, na meg a stadioffról dumálni. Majd, mivel a Momo sátor nem jött ki és nem lett Csordás Anett-féle ív (még), vissza Erzsébetre, kiserdőfeszt plakátolás a piacon, aztán ajánlás a 16-ban Hiller Istvánnak, meg Vidákovics Lászlónak is. Persze aláírtam Karácsony Gergőnek is (hajrá, Gergő!), mondtam, mindegy hol. Aztán persze a hajamról mindenki aki a pesterzsébeti képviselőtestületben van, felismer, hogy "ja, az új bizottsági tag", á, igen. Biciklit lettettem, akkor pár szó mindenkivel, körbejövök. Aláírtam Jakab Péternek meg Pálinkás Józsefnek is. Legyen demokrácia - módban. A DK-sokhoz is odamentem, és megkaptam a kérdést, hogy az eskütételre a szivárványos haj, az *direkt* volt? De amúgy azt megdicsérték az Új Világ pultnál is. Pedig tényleg vagy 2 hónapos lassan már... Fakó. Aztán mondtam, nem direkt, vagy hát, másfél éve ilyen kb. Csak röviden beszéltünk, én haza, majd délután megpróbálok ívet szerezni, Anettét. Szeptember 1-2-3-án meg Párbeszéd színekben Jámbor Andrást támogatva pultozok.

Na hát ez volt Poly Eddie reggeli köre. Köröket futunk még.

Hajrá-hajrá, választani első körben szeptember 18-26-ig kell, vagyis lehet. És ha már lehet, válasszunk. Hajrá verseny és hajrá demokrácia!"


2021 szeptember 2-án az előző folytatása következett. Kampányolni, pultozni jó, érdekes emberekkel lehet találkozni, na meg leginkább beszélgetni, értelmes párbeszéded folytatni, egymáshoz kapcsolódni. Szuper élmény mindig.

"A JALT-on voltunk ma is, a Napfény utcai Lidl előtt. Először egy bácsi mesélte el, hogy a családban ő Andrást és Karácsonyt támogatja, a felesége a DK-ra szavaz, a fiuk meg a Jobbikra. Az érdekes családi vacsora melletti beszélgetések említésre után átterelődött arra a szó, amiben egyetért mindenki: hogy élőben kellene a Kossuth rádióba meg az M1 műsorába behívni az ellenzéki jelölteket is, kérdezze őket is az (itt most egy kis sípolás) a nő, aki péntek reggelente Orbánt szokta.


Aztán egy néni érkezett, járókerettel, említve, hogy Karácsony milyen jó vágású fiatalember. Elkezdi tölteni az ívet, mire egy másik néni elmegy mellette, odaszól: -Szégyellje magát, hogy öregasszony létére ezeknek a mocskoknak ír alá. Néni felnéz, majd visszaszól. -Semmi köze hozzá, hogy mit csinálok. -Olyan öreg, mint én, ezek mocskok. -Menjen maga a pics@ba!

Aztán persze közbeavatkoztunk, a kérdés nélkül odaszóló néninek is mondta a barátnője, inkább irány a Lidl, a másik néni pedig kiállt magáért és az ívet is kitöltötte. Utána még beszéltünk arról, hogy milyen alapon szól oda valaki valakinek, aki az utcán valamit csinál, ha az nem kompromitáló.

"Ha megcsókolnám magát, akkor se mondhatna senki semmit- mondta aztán egyikünknek. Ha meztelenre vetkőznék, na akkor igen, bár akkor is szép lennék."

Ebben megegyeztünk.

A néni volt az utolsó aláírónk, ezután bontottuk a pultot.

Az utcán beszélgetni jó, mondjuk ez azért nem szokványos eset volt. "


Teltek a napok, közben itt természetesen munka, de a kampány is folytatódott, az én haiku-lázam mellett, amit megihletett az előválasztási kampány is. A két kampányban közreműködésnek az lett a vége, hogy ezt volt, akinek nem sikerült el- és befogadni, de ez a dolog ismerős.


2021 szeptember 9-én született ennek folyományaént a következő kő-vetkezmény:

Mindenféle és mindenfelé húzás következménnyel jár. Na hát.
Kő-vetkezmény
Dávid-Góliát harcban eszköz vagy hat rád ha húznak sebzel

Vasárnap ezek után még elmentem rap-elni egy közös kampányrapbe, most a másik támogatott jelöltem csapata kérte, hogy mégse menjek a kampányvideóban szerepelni. Nem néznék ki jól. Pedig aztán, innen nézve, nagyon nagy erő és erőforrás volt ebben, innen nézve természetsen lehetőséggé, és kevésbé veszéllyé alakítható. Egy kis ventilálás után elég gyorsan túlteszem már magam ezeken, rapelni is jó szívvel mentem.


Néha ahhoz, hogy levezessem a feszültséget, kell azért egy kis energialevezetés, ezért invitáltam társakat 2021 szeptember 15-én egy hasonló akcióra. Társak pesrze nem jelentkeztek, én meg egyedül még nem mentem, mégiscsak.


A LÉNYEG, amiért a bejegyzés van: Ha jönnél velem szétverni dolgokat, szólj, és menjünk szétverni dolgokat, mert amúgy, máskor, máshol meg úgyis építünk.
Ne egymást bántsuk, meg egymásnak szólogassunk be, emberek, lécci. Bennem is van, nagyon van, néha már ott tartok, hogy felrobban, hogy kifelé, kifelé, valamit, valahogy, bárhogy, aztán mégis tartalmazom, kivárom, hogy legyen hely és alkalom - mondjuk itt, akár veled együtt.

Aztán megint gyors váltás, 2 nap múlva, 2021 szeptember 17-én már arra készültem, hogy majd megyek sátrazni:

Készülök az #előválasztás-ra. Mindenre is, hiszen megoldásorientàlt vagyok. Na hát, előfizettem egy 10 napos 5G-re. Egyrészt kipróbálom, másrészt ha bármi gebasz lenne, lehessen netet osztani.
Azért ne *mind* akkor gyertek szavazni, amikor én vagyok sátorban. Csak viccelek. Megoldjuk.

2021 szeptember 21-én újra haiku született, ezzel a posztszöveggel. Itt még a közös nevezőt kerestük, erőst.


Saját szemszög. Mondjuk mi más lenne. ;)

Nem kell egyetérteni, sőt vitatkozni is lehet. Egy #haiku - val vitatkozni, mi?, az a szép. 😅 Ezzel még azt is lehet.

Azt én extrán tudom, hogy mekkora erő van a vállalásban. Ami éppen tört, az sem feltétlenül gyenge, sőt, nem attól függ. Ha pedig van kapcsolódás, az nagyon nagy erő. Persze beletett energia is, de megéri, lesz abból valami nagyobb. Valami egész. Igazából van is. :)


egyben az egész


közös nevezőt

keresve vállaljuk hogy

épp törtek vagyunk


2021 szeptember 23-án írtam ki a következőt. Ja, mert azt nem is mondtam, hogy közben aHangos önkéntesként a 13-as oevk társkoordinátora voltam, mindaddig, amíg....tudtam.


"Nem vagyok jó lyukak betöltésében. Vagy hát... Ez csak pillanatnyi állapot: ha már van rá vállalkozó, dehogyis nem vagyok jó. Sőt! Na, áthallásokat félre, természetesen az #előválasztás a téma. Meg a sátras önkéntesség.

Szóval még aki az Örshöz, Egressy-Vezér úthoz, Jókaihoz (16 ker) közel lakik vagy szívesen lát világot, illetve nézeget belülről különböző előválasztási sátrakat mindenféle külsőbb kerületekben, leginkább a 13as oevkban, az szóljon nekem, légyszi.

Küldök hozzá mindent. Vagy keretezzük át ezt is: adok lehetőséget!"


2021 szeptember 27-én még mindig nem adtam fel a lyukak betöltésének lehetőségét. Összeállítottam egy gyors sátras önkéntes fogalomjegyzéket is.


Jelige: lyukakat töltünk, együtt.
Ha a végére szoktad hagyni a dolgokat és -kipróbálnád, milyen "sátorbiztos" - nak lenni -megnéznéd mit csinál az "urnaőrző" -csekkolnád, hogy dobják be a papírt az emberek a "szavazóládába" vagy "szavazódobozba" -megismerkednél jó fej "sátorvezérrel", más néven "sátorfőnökkel" vagy "sátormesterrel" - játszanál választotót (ez az a tevékenység, amikor azt mondod biztosként a választópolgárnal, hogy mindkét lapra csak egy-egy iksz)
akkor szólj nekem, várunk holnap a 13as oevk-ba.

2021 október 3 - án bizakodtam. Próbáltam pozitív lenni, de őszintén, már éreztem bizonyos szeleket, csak nem akartam túl nagyképű lenni, de bevallom, a "minimum" helyett a "majdnem" volt az első szóhasználat, ami jött. De csak szerényen, ugye, már amennyire én tudok olyat.


Gyerekeek! Karácsony Gergő a tegnapi írásomból idézett épp: "nem vissza lépek, hanem előre". Na hát, látjátok, minimum olyan alkalmas, mint én.

2021 október 4 - én már más szinten rezegtem épp együtt a történésekkel.


A poén az, hogy utólag leesett, hogy van áthallás, de ennek a #haiku - nak az ég egyadta világon semmi köze nincs az #előválasztás - hoz.

Kizárólag és 100%-ban csak ahhoz van, ami épp velem meg bennem van. Vagy ha van, tényleg ennyire rezgünk együtt, csak teljesen más szinteken. Több szinten.Közös cél?

küzdesz önmagad ellen indulnál mégis kiállsz de miért

2021 október 6-án nem tudtam nem szakmázni és a fentit tényleg kicseréltem "majdnem"-re - itt már méginkább éreztem a változás szelét.


A 1000 fős mintaelemszámú Medián elemzés után ez a Republikon, 2000 fős mintával. Próbálok elvonatkoztatni a legutóbbi Médián-encounteremtől (hogy van ez magyarul, legyen tapasztalat), de még ha el is vonatkoztatok, akkor is ugyanazt tudom mondani, mint amit ha nem. Módszertan, mintaelemszám és a minta véletlenszerű kiválasztása. Nagyon fontos. A társadalomstatisztikában, a felmérésekben meg a biostatisztikában is. Szóval ajánlom a lenti linkre kattintást, meg egy Karácsonyra ikszelést a második fordulóban. Mondjuk lassan a heti történések után - jó, vicces módban, kezeld is úgy - már azt mondom: majdnem olyan alkalmas, mint én.

Viccet félre, tudom, hogy mennyire fontos a párbeszéd meg az összefogás, sőt, de annyira kéne nekünk végre egy igazi baloldali, zöld, nyitott és nem gazdaságilag túl liberális egyébként pedig igen - miniszterelnök.

Ha így gondoljátok Ti is, menjetek az szavazni a második fordulóban. Izé, ne menjetek, gyertek! Én ott leszek. várlak majd valamelyik sátorban!


2021 október 8-án aztán meg is történt az, amit igazából éreztem, aznap írtam ezt. Innen aztán a saga folytatódott.


Ezt még ki kell írnom, a maiak/tegnapiak után. Őszintén sajnálom, ami ma történt, de Karácsony Gergő döntését tiszteletben tartom.

Tegnap buzdítottalak, gyere sátrazni. Most is teszem, gyere sátrazni! Viszont kevesebbet leszek én is sátorban. Illetve nem tudok ellenérdekelt félként sátorban lenni, mert így már nem lennék önazonos.

Leszek sátorban. Nem minden nap. Eredetileg minden hétköznap terveztem, Párbeszéd színekben. Sátorban lenni fontos, ezt tartom, ez nem változott, az előválasztás fontos, ezt is tartom, ez sem változott.

Most nekem mindegy, ki nyeri meg az előválasztást. Nyerjen a jobb. Fogok szavazni is, azért van preferenciám.

A sátorban viszont az leszek, ami vagyok jelen helyzetben, független, civil szavazóbiztos.


2021 október 9-én aztán megint aktivizáltam a civil sapkát. Megint humorral próbáltam a toborzáshoz közelíteni, egy viszonylag gyors feldolgozási folyamat után.


Örs vezér tere, lyukbetömés projekt indul megint! *Civil* sátras embert keresünk. Tudjátok, szavazóbiztost.

Kis ösztönző hozzá, én kérek elnézést, tisztában vagyok vele, hogy én is feldolgozok. De már majdnem teljesen oké vagyok.

Szóval: Aki szeretne meditatív vagy gyászfeldolgozó vagy stresszkezelő módban Karácsony karikákat alkoholos filccel satírozni, itt a kiváló alkalom. Szépen, lassan, titrálva, a karikàból nem kimenve, erősen rányomva vagy lazán, örömmel. Ennél jobb lehetőség nincs.

Tehát 13as oevk, Egressy-Vezér út sarok vagy Örs, Jókai, kiben van még rajtam kívül erő? (tudom ám, hogy van bennetek is)

Gyertek! Holnap is, jövő héten is, szóljatok. Bizonyítsuk be együtt, hogy jók vagyunk lyukbetöltésben.

(igen, nálam gyors a feldolgozás, én újra igazán akcióban)


2021 október 11-én vállaltam már sátrazást is, végül a Nagyvárad téren, és végül Párbeszéd színekben, semleges-módban.


A "ki tudja legyőzni a Fideszt 2022-ben" témához pedig aznap jött egy esti #kufliduma.


Én kérek elnézést, de már valahogy így érzem. Meg azt gondolom, hogy ha már a közös nevező nehéz, a legnagyobb közös osztó helyett inkább a legkisebb közös többszöröst lenne jó keresni most már lassan. Tudom, majd a 2. forduló után. Csak addig is jó lenne fenntartani a lehetőségét a keresésnek.

De jöjjenek a Kuflik:


- Ez biztos? - kérdezte gyanakodva Valér. - Egy csiga mondta nekem egyszer, aki hallotta egy emutól, akinek az ükunokahúga olvasta egy újságban - válaszolta Hilda. - Akkor tehát biztos - bólintott Valér.

#előválasztás kufli-módra. Nyugi, még nem őrültem meg. Csak a szokásos.


Aztán csak eljöttek a vállalt sátrazós reggelek-délelőttök. Az első ilyen 2021 október 13-án, ekkor is született egy gyors bejegyzés:

-ja, helló! Te vagy az? Aszittem már majdnem, fiú vagy. -jaj, de jó. Jobban nem indulhatna a nap.
És látjátok a wear the change táskát? Néha pedig az urna is átalakul. Vissza sima kartonná. Aztán láb alatt van, de jó értelemben.

Volt megint #storyasátornál.


Mi most nem satíroztunk alkoholos filccel, az már megvolt, de volt ez is, az is:

-Mi van ha nem ide való vagyok? - kérdezi a választópolgár bizonytalanul. Fiatal srác. -Ó, nyugi, idevaló vagy, mindenképpen. Ölelést esetleg? - merült még fel bennem. Természetesen a választókörzetre gondolt. Biztos társ utólag árnyalja: - Hagyd már, *ő tudja*, hogy *idevaló-e*. Ez is jogos megközelítés, bár kicsit nyersebb.

Szavazóbiztos társ, miután minimálisan kisüt a nap: - Diogenész leszek... Ne takard a napot légyszi. Én: -Jó, azért akkor is szólj, ha valami változik és már a köreidet is zavarom.

Eg ponton valamiért a Virágéknál ég a világ kezdetű epikus nótát kezdtük még énekelni.

A szél is szóba került, valószínű gyúrt az éjjel, mert erősödött tegnap óta.

A szél miatt mozgóvá vált sátor lába volt, hogy nekiment egy-egy ember hátának, pár értéknyilatkozat repülni próbált, a sátorból viszont végül nem lett szálló. Otthon maradt a vitorla.

Aztán felideztem a Kuflikat is, és ezt a lenti részletet.


Azr hiszem, én ma konfliktuskezelő és mókamester szerepet töltöttem be a Nagyvárad téri sátorban amúgy. Az is kell néha.

Gyertek még #lyukbetöltés módban, én most a 13 oevk-t promózom.

Na, elég invitáló? Még akkor itt lent Fityirc.Végre újra tudtam tenni, aktív lenni, ami mindig segít abban, hogy egy kicsit jobban legyek. Bizony, nekem fontos, hogy nálam legyen az irányítás. Este azonban ezt az irányítást elvesztettem. Mintha elszállt volna. Aznap tényleg konfliktuskezelő és mókamester módban voltam a sátorban, de aztán valaki belém kötött, olyan valaki, aki ott sem volt, és ez elrontotta az estémet. Másnap reggel pedig felmondtam a civil önkéntességet. Nem mintha ez bárkit is érdekelt volna.


De sátrazni azért mentem, mivel megígértem, mivel be voltam osztva, továbbra is. 2021 október 14-én tehát történt ez meg az, amiről megint írtam egy bejegyzéset.

Na hát, ezt a napot sem kívánom senkinek. Azzal kezdődött, hogy semmit nem aludtam, mert természetesen megint én vagyok a szar mindenképpen, ez pedig a házmesterek országa. Jelen esetben egy kicsit rosszul látó házmestereké. De mindegy is, ma van lányom 8. szülinapja, ezzel együtt az első szülésem 8. évfordulója. Hoztam tehát nehéz döntéseket, hogy magamat védjem. 8 évvel ezelőtt ezen a napon, vagyis már az előtte lévőn lebénult a fél arcom. Bell szindróma. Óraüveg kötést kaptam a szememre, nehogy kiszáradjon, mert könnyezni se tudtam, úgy voltam ott a kislányommal. Most nem vagyok lebénulva. Előre lépek és nem hátra. Azzal kezdtem a napot, hogy a kötelezőt megtettem: elvittem a gyerekeket. Majd telefonon ventiláltam egy sort (eredetileg a telefon ezt "sört"-nek gondolta jobbnak, de mivel most nem iszok egy ideje és még egy darabig, szándék szerint javítom), köszi Ágnes Velenczei , biciklin eltekertem a postára, mert hiába rendel házhoz az ember külföldről, ha csak a postáig viszik. Aztán a Kosutin a szavazósátornál megálltam és szavaztam. Igen, az esti vita előtt. Egyrészt oda akartam köszönni a társaknak, másrészt nem volt kedvem a Nagyvárad téren szavazni, ahova épp mentem szavazóbiztosnak. Szavaztam jó szívvel és meggyőződéssel, arra, akivel úgy gondolom inkább legyőzhető a Fidesz jövőre, már ha azt a taktikát követi, amit én gondolok, hogy jó lenne. Meglátjuk. Nem titok, úgyis kérdezitek, ez a jelölt Dobrev Klára. Aztán biciklire fel, irányba vettem a Nagyvárad teret. Már majdnem kitekertem magamból a feszültséget, amikor is a Népligetnél leesett a láncom. A biciklit tolva értem a Nagyvárad téri sátorhoz. Először a biciklit felfordítottam, és visszatettem a láncot, majd kézfertőtlenítés következett. Aztán ventiláltam még, comingout storyt olvastattam, mert a postára érkező csomagot is megmutattam szimplán, egy tegnapi poént erősítendő. Ez legalább erőforrás. Aztán hoztam kávét annak, aki még kért. Az emberek jöttek és szavaztak.


Egy ponton magyarázom a fázis 1es, 2es klinikai vizsgálatokat, mire a választópolgár odaszól, pedig nem kérdezte senki, hogy az nem úgy van. Mondom de, úgy van. Mire a választó: - biostatisztikus vagyok. - Nahát, én is. - válaszolom. -És úgy van, ahogy mondom, de mindegy is. Kezet nyújtok. Singer Eddie. Kezet fog, bemutatkozik. Együtt röhögünk, nem érdekes a fázis 1, két biostatisztikus, Magyarországon, egy sátorban, a Nagyvárad téren. Leszavaz. Most ő nyújt kezet és elköszön. Nekem meg a műszakom járt le, néztem az órára kicsivel később. A Tűzoltó utcába rendeltem a gyerkőc mai tortáját, vagyis 2 kicsi tortát. Biciklire fel, remélve, hogy jól raktam vissza a láncot, és kibírja a cukràszdáig meg hazáig. Torta eltéve, ahogy megbeszéltük, kifizettem, kormány egy-egy oldalára egy-egy zacskó. Így indultam haza. Ki a Hallerre, Mester utca, végig a Gubacsin a Határ útig, majd tovább Pesterzsébeten, a villamossín közepén. Engem nem ütött el a villamos, túl vagyok egy... (Khm, egy?) egy... pár sikeres megérkezésen.

Boldog szülésévfordulót nekem határtartással és önkifejezéssel, köszönöm magamnak a ma reggeli teret és időt és megengedést. Meg Áginak a meghallgatást.

A paxsies packer boxer pedig szuper. "It's what on the inside that counts." Yep, could not agree more.


Az én miniszterelnök-jelöltem először visszalépett, aztán meg vesztett, akire ezután szavaztam.

Kampányoltam 2 csapatban a 6os oevkban, Jámbor András és Csordás Anett kampányát próbáltam tőlem telhetően segíteni, aztán - mondhatnánk - faramuci módon a második fordulóban DK-s jelöltre szavaztam. Sátorban Párbeszéd delegáltként szavazóbiztos voltam, két helyszínen. Civilként pedig a 13as oevk társkoordinátora. Tartottam konfliktuskezelés tréninget, motiváltam, amennyire bírtam, néha saját érzelmi állapotomat épp dobozba téve csak előre módban, lyukakat töltöttem be, veletek.

Tehát az előválasztás alatt is nyomtam egy #mindenegyben - módot. Most lehet azt gondolni, hogy nem tudom, mit csinálok, de nagyon is tudom. Mindig a rendelkezésre álló infók alapján döntök és hajlandó vagyok új információ esetén változtatni a korábbi álláspontomon.

A nyertesnek, Márki-Zay Péternek gratulálok, kitartást, erőt, belátást, szuper csapatot, megfelelő fékeket és egyensúlyokat kívánok neki 2022-ig és azon túl. Mert 2022-ben váltunk. Együtt, mert természetesen ahol tudom, segítem a 2022-es kormány- és nerváltást. Az már amúgy is majdnem "nemváltás", a végén még még az is lehetséges lesz, ha....
Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page